Wat te doen tegen stal verveling

Views:
27

Sommige paarden vinden lang niks doen helemaal niet leuk. Ze gaan slopen of terroriseren de andere paarden in de groep. Vooral in de winter als paarden langer op stal staan kunnen ze zich gaan vervelen. Uiteindelijk slaat die verveling om in stress en kunnen ze een stalontdeugden gaan ontwikkelen. Gelukkig zijn er veel opties om die verveling tegen te gaan.

Een paard in de natuur eet vooral veel gras en wandelt daarbij steeds een stukje verder. Tussendoor knabbelen ze even aan de schoft van een van de andere paarden uit de kudde en slapen ze tussendoor. Een paard wat de hele dag hooi heeft zal zich daar dan ook al aardig mee vermaken. Ook op stal is het belangrijk dat paarden contact met elkaar hebben. Het is ideaal als er tralies zit tussen de stallen zodat ze elkaar kunnen zien en af en toe even snuffelen. Ook als het de hele winter baggerweer is moet je paard genoeg bewegen. Ga desnoods met hem wandelen.

Voor sommige paarden is dit allemaal nog niet genoeg. Ze vervelen zich tussen het eten en socialiseren door en moeten constant geprikkeld worden. Hiervoor bestaan genoeg leuke speeltjes die je in de meeste ruitersportzaken wel kunt kopen. Het merk Likit heeft verschillende houders voor hun liksteen producten. Hier zit bijvoorbeeld een draaiende bal aan zodat ze iets meer moeite moeten doen voor hun lekkers en er zo dus langer mee bezig zijn.


Een voerbal is ook een optie, ook ideaal voor paarden die niet veel krachtvoer mogen. Het voer of de snoepjes doe je in de bal en het paard moet zijn best doen om het eruit te krijgen. Ze hebben iets te doen en krijgen hier ook nog een beloning voor. Sloopt je paard uit verveling of zit hij aan zijn dek te trekken? Een bal die ze kunnen vastpakken is misschien de oplossing. Sommige paarden (vooral ruinen) pakken graag iets vast tussen hun tanden. Geef ze iets waar ze zich op mogen uitleven en het slopen zal waarschijnlijk minder worden. Heb jij nog tips tegen stalverveling?