Wat je nog niet wist over… Horseball

Wil je eens wat anders proberen dan de standaard takken van de paardensport en ben je wel in voor een teamsport? Misschien is horseball wel iets voor jou dan!

Bij Horseball speel je in een team, het vergt veel handigheid en lenigheid van de ruiter en snelheid van het paard. Net als springen, dressuur etc. is ook horseball een gemende sport. Momenteel trekt het nog voornamelijk jongens maar er is geen enkele reden waarom meisjes dit niet zouden kunnen. Het is een mooie combinatie van balsport, teamsport en competitie.

Om punten te verdienen moet je de bal scoren in het doel van de tegenstander. Net zoals voetbal, alleen bestaan deze teams uit slechts vier combinaties. Een team bestaat uit zes combinaties, waarvan twee wisselspelers. Er wordt gespeeld met een bal van normaal formaat, het enige verschil zijn de handvaten. Het doel hangt zo’n 3,5 meter boven de grond. Een goede techniek en slim spelen is een belangrijk aspect van deze sport. Het belang van het paard staat altijd voorop en daarom zijn er strenge regels opgesteld. Voor en na iedere wedstrijd worden de paarden gekeurd door een dierenarts. Een wedstrijd duurt 20 minuten, bestaande uit twee periodes van elk 10 minuten. Er is een rust van 3 minuten tussen iedere periode. Tijdens de wedstrijd kunnen beide teams een time-out aanvragen.

Voordat je kunt gaan horseballen dien je te beschikken over goede basisvaardigheden op het gebied van dressuur. Een goede horseballtraining zal altijd beginnen met een halfuur dressuur. Dressuur is de basis van het paardrijden en dat geldt ook voor deze sport. Ook van het paard worden bijzondere kwaliteiten gevraagd. Uiteraard moet het paard niet bang zijn voor de bal, dit moet langzaam worden getraind. Maar daarnaast moet het paard het leuk vinden om in een drukke omgeving snelle wendingen te maken en snel te accelereren en te stoppen. Niet ieder paard is hier geschikt voor.

Er zijn nog maar weinig maneges in Nederland die horseball aanbieden. Horseball is relatief nieuw in Nederland maar het wordt al in diverse Europese landen beoefend, in Frankrijk is het één van de grotere paardendisciplines. Maar ook buiten Europa is op diverse plekken horseball te vinden.  Meer te weten komen over horseball? Neem een kijkje op de website!

De regels

Scoren
Na de bal tenminste driemaal te hebben overgespeeld aan drie verschillende spelers van dezelfde ploeg mag men proberen een doelpunt te scoren. Het speelveld is een rechthoekig veld van min. 60 x 20 meter met op de kopse kanten de doelen. Deze doelen hangen 4,5 meter boven de grond, en zien eruit als hoepels met een diameter van 1 meter. De ploeg die de meeste doelpunten gescoord heeft wint de wedstrijd.

De bal
De bal is voorzien van zes lederen riemen die het oprapen, zonder een voet op de grond te zetten en het afpakken uit de handen van de tegenstander, toelaat. De speler moet absoluut in beweging zijn om de bal te mogen oprapen en hij mag hem niet langer in handen houden dan tien seconden.

Oprapen
Oprapen mag niet gebeuren in stilstand. Slechts één ruiter mag proberen de bal op te rapen, de anderen bevinden zich op vijf meter afstand. De opraper mag niet gestoord worden de tegenstander mag pas weer aanvallen als de opraper weer recht op het paard zit.

Terrein
Het terrein is 60 – 75 meter lang en 20 -30 meter breed. De ideale afmeting is 65 x 25 meter. Aan de korte zijde is een beschot van 1.60 meter hoog.

Het doel
Het doel is 1 meter in doorsnee en de onderkant van het doel hangt 3.5 meter boven de grond en 2,5 meter van de achterlijn.

Voorrangsregel bij het oprapen

  • Eerste degene die het dichtste bij de bal is
  • Of de speler die in de richting van het spel rijdt
  • Of de speler van de ploeg die de bal het laatste in het bezit had

Verdedigingsmiddelen

  • Mandekking; probeer het paard, door er naast te gaan rijden van de rechte lijn af te duwen.
  • Plaatsdekking; door de tegenspelers te volgen.
  • Betwisten; afpakken van de bal door slechts één speler.

Straffen

  • P1- Bij gevaarlijk of ruw spel: een vrij schot op het doel vanaf de vijf meter lijn
  • P2- Bij minder ernstige overtreding: een schot vanaf de tien meter lijn of drie keer overspelen vanaf de vijftien meter lijn.
  • P3- Bij de kleine overtreding; een vrije bal vanaf het punt waar de overtreding plaats vond