#TBT: Isabell Werth Olympisch goud in 1996

Isabell Werth Gigolo

Isabell Werth staat wereldwijd aan de top van de dressuursport. De Duitse amazone verschijnt al jaren op diverse grote wedstrijden en valt zeer regelmatig in de prijzen. Zo won ze onlangs nog de wereldruiterspelen in Parijs en ook op Jumping Amsterdam stond ze zeer terecht bovenaan. We gaan vandaag even terug naar 1996 waar ze haar eerste gouden medaille won.

Op 5-jarige leeftijd begon Isabell met ponyrijlessen. Als tiener reed ze vooral springen en eventing, dit veranderde toen ze in 1986 voor Dr. Uwe Schulten-Baumer paarden ging rijden. Hier maakte ze voor het eerst kennis met de Hannoveraan Gigolo, een destijds jonge ruin. Ze bleken samen een gouden duo. Isabell heeft nog ruim 14 jaar bij de stal van Schulten-Baumer gereden en diverse grote wedstrijden gereden. De start van haar carrière ging in sneltreinvaart door superpaard Gigolo.

Isabell Werth en Gigolo op de Olympische spelen

In 1992 reed ze haar eerste Olympische spelen in Barcelona en deed dit niet onverdienstelijk, individueel haalde ze een zilveren medaille en goud met het Duitse team. Vier jaar later verscheen ze weer in de Olympische ring met haar vertrouwde Gigolo. Deze keer gingen er twee gouden medailles mee naar huis, zowel individueel als met het team stond ze boven op het podium in Atlanta. In totaal heeft Isabell in haar carrière al 40 medailles gewonnen, waarvan 30 goud.

De gouden kür:

Beste dressuurpaard ooit

Gigolo (1983 – 2009) heeft samen met Isabell vier gouden en twee zilveren medailles gewonnen op de Olympische spelen, daarnaast werden ze vier keer wereldkampioen, acht keer Europees kampioen en vier keer Nationaal kampioen in Duitsland. In 2009 hebben ze Gigolo op 26-jarige leeftijd in moeten laten slapen vanwege een blessure. Nog steeds wordt hij regelmatig genoemd als beste dressuurpaard ooit. Gigolo was naast het beste paard wat ze ooit heeft gehad ook een goede vriend, een leraar en een sportpartner in de woorden van Isabell zelf. Isabell heeft Gigolo 20 jaar gereden.