Ruiters helpen brandweer bij bosbrand

Lucienda en Marloes maken deze ochtend een mooie bosrit op hun paarden. Plotseling zien ze wat rook tussen de bomen. Ze bellen 112 en de brandweer vraagt hen om de plek te wijzen. Dat doen ze, en mede dankzij hun hulp is de brand niet uitgegroeid tot een grote bosbrand.

Het begon als een rustige rit in de vroege ochtend, in de bossen bij Ossendrecht. Tot ze rook zagen. ‘De paarden reageerden meteen heftig’, zegt Lucienda. Een wandelaar komt er ook bij. Ze kijken of ze het vuur eventueel zelf kunnen doven, maar daar is het al te groot voor. Ze bellen 112.

‘De brandweer vroeg meteen, waar is het. Nouja, midden in het bos. Dat is niet te doen natuurlijk. Dus vroegen ze of wij ze konden brengen naar de plek.’ Dat doen ze, Marloes en Lucienda laten hun paarden erheen galopperen en de brandweer rijdt in een wilde rit dwars door het bos over paadjes achter ze aan.

Lucienda filmt de rit en plaatst de beelden op Facebook. Daar worden de twee alom geprezen voor hun daad. ‘De brandweer was ook heel blij met ons’, zegt Lucienda. ‘Binnen 10 minuten waren we er. Ze hebben ons uitvoerig bedankt.’

Uiteindelijk is een stuk bos van ongeveer 300 vierkante meter verloren gegaan.