Paardrijden in IJsland

De meest bijzondere manier om IJsland te ontdekken is toch wel vanaf de rug van een echte IJslander. Ze zien er misschien uit als pony’s maar het is een beresterk paardenras. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter en het zijn erg slimme dieren. In tegenstelling tot andere paarden hebben IJslanders 5 gangen namelijk; stap, draf, galop, telgang en tölt. De tölt zit zeer comfortabel voor de ruiter. Een tocht door IJsland staat hoog op ons verlanglijstje en wij deden alvast wat vooronderzoek! 

Er zijn diverse organisaties waar je een reis met paardentocht kunt boeken. Het is wel prettig om een gids mee te hebben die jarenlang ervaring heeft. De tochten gaan door divers landschap met prachtige uitzicht over IJsland. Gemiddeld reis je zo’n 20 tot 45 km per dag op de rug van de IJslander. Deze kleine paarden kunnen een volwassen persoon zonder moeite door dragen.

De overnachtig hangt enigszins van de route af. Op sommige routes slaap je in eenvoudige hutten, omringd door Natuur. Het kan erg koud zijn in IJsland dus zorg wel voor goede kleding. Op langere routes heb je vaak ook de keuze voor comfortabele bedden. Je bagage hoef je niet te paard mee te nemen. Er zijn verschillende organisaties die deze ritten organiseren met prijzen vanaf 1400,- per persoon.

Thórsmörk
Tijdens een 3-daagse Thórsmörk paardrijtour rijdt je met de groep vanaf het groene Fljótshlíð gebied naar vallei Thorsmörk, deze ligt vallei ligt verscholen tussen 3 gletsjers (vergeet je fotocamera niet!).
Het is een prachtig en uniek gebied met hoge bergen en rijke fauna. Tijdens deze tocht overnacht je in een berghut.

Beach & Mountain Ride
Het westen van IJsland is een gebied dat zeer geliefd is bij schrijvers, kunstenaars en liefhebbers van Vikingverhalen. De gletsjer Snæfellsjökull, bekend geworden door Jules Verne’s boek ´Reis naar het binnenste van de aarde´, torent hoog boven het landschap uit. Het schiereiland Snæfellsnes heeft een rijk gevarieerd landschap. Vanaf de boerderij Stóri-Kálfalækur rijden we door een berglandschap naar de kleurrijke vallei Hítardalur en het strand, waar de paarden en ruiters naar hartelust de ‘tölt’ kunnen beoefenen.