In het nieuws: Het leven van een manegepaard

Afgelopen week werd er een onderzoeksverslag naar buiten gebracht waar diverse maneges waren bezocht en afgekeurd door een bepaalde stichting. Wij willen hier graag op antwoorden dat lang niet alle maneges slecht zijn. Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn absoluut tegen onrecht van paarden (en alle andere dieren) maar we vinden ook dat je niet alle maneges over een kam moet scheren.

Bijna iedere ruiter is begonnen met rijden op een manege, zelfs grote namen als Anky van Grunsven. Haar kinderen hebben ook gewoon les op een manege. Tegenwoordig is een groot deel van de maneges in Nederland aangesloten bij de FNRS. Deze organisatie zorgt ervoor dat de manege veilig is en een gezonde omgeving biedt voor de manegepaarden. Wij zijn op diverse maneges geweest in Nederland en vinden de kwaliteit doorgaans hoog! Een enorm verschil met vroeger.

Slechte naam
Maneges hebben vaat ten onrechte een slechte naam. Ze zouden slecht voor hun paarden zorgen en de dieren komen nooit buiten. Er zullen uitzonderingen zijn en die mogen wat ons betreft ook gerust aangepakt worden maar wij hebben gezien dat manegepaarden vaak ook lekker naar buiten kunnen en vrijwel dezelfde behandeling krijgen als de pensionpaarden. Een paard is een bewegingsdier, een manegepaard loopt misschien meer dan een les maar een paard wat SGW loopt of endurance wedstrijden rijdt wordt ook niet na een uurtje alweer op stal gezet. Wat is dan het verschil?

Wat is het verschil met een pensionstal?
Wij hebben veelal gezien dat manegehouders trots zijn op hun belangrijkste medewerkers, de paarden en pony’s! De braafste heeft altijd een streepje voor. Ze worden goed verzorgd (er is geen paard die zoveel geborsteld wordt als een manegepaard) en hebben bij veel kinderen een soort heldenstatus. Nogmaals, wij vinden ook dat paarden goed verzorgd dienen te worden en dat hier best regels voor mogen komen maar we vinden het niet eerljk dat alleen maneges worden afgerekend. Er zijn ook sportpaarden en pension/handelstallen waar verbetering mogelijk is. Het belangrijkste doel zou moeten zijn dat alle paarden in Nederland een goed leven hebben. Niet het afkraken van maneges.

Je vind het omstreden artikel hier.