Het grote opvoedboek voor veulens

Een veulen op stal is super gezellig en ontzettend schattig natuurlijk maar ook deze kleine paardjes moeten opgevoed worden. “Daar is de moeder toch voor?” hoor ik je denken. Natuurlijk neemt de moeder een groot deel van de opvoeding en de verzorging op zich maar ook in de omgang met mensen moet de kleine nog het een en ander leren. Alles wat het veulen nu leert onthoud hij voor de rest van zijn leven. Een lomp paard heb je zelf in de hand. Lees hieronder ons grote opvoedboek voor veulens!

Verwen jij je veulen teveel? Dat hebben zelfs de kleintjes al snel door. Ze lopen dwars door je heen en worden steeds moeilijker op te voeden. Daarom is het van belang dat we hier op tijd mee beginnen. Begin al vroeg met het wennen aan een halstertje. Deze zijn er niet voor niks in die schattige mini maatjes! Je hebt ze in allerlei leuke kleurtjes, meteen een goede reden om te gaan shoppen. In stal kunnen ze aan hoekjes blijven hangen maar in de omgang is het goed om je veulen met halster te begeleiden, bijvoorbeeld naar het weiland. De eerste keren zal dat even wennen zijn, hij heeft tenslotte geen idee wat je van hem wilt. Zorg dat moeders dichtbij is, je kunt dit de eerste keer het beste even samen met iemand doen. Een persoon houd het veulen vast en de tweede schuift het halster over zijn hoofdje.

Aan de hand
Als ze eenmaal aan het halster gewend zijn kun je ze met een touw begeleiden. Het veulen zal vooral in het begin nog dicht bij de moeder lopen, zorg dat je weer met twee personen bent. Eentje heeft de moeder vast en de ander neemt het veulen mee. Hij mag naast of schuin achter de moeder lopen. Zorg dat je niet te hard aan het touw trekt, ze zijn immers nog maar klein en erg gevoelig. Ze moeten wel meteen leren dat ze naast moeten blijven en niet zomaar op eigen houtje naar het weiland mogen rennen. Je kunt veulens beter niet vastbinden. De meeste veulens blijven toch wel in de buurt van de moeder. Laat ook deze niet alleen als ze vaststaat, de kans dat het veulen door het touw heen wandelt is natuurlijk erg aanwezig!

Een goede toekomst
Om het voor de toekomst allemaal iets makkelijker te maken kun je alvast wat dingetjes gaan oefenen. Bijvoorbeeld hoefjes optillen, aan de hand wandelen, een dekentje op de rug, even de trailer op. Laat ze maar kennismaken met de wereld! Het leven in een groep leren ze wel in de opfok. Paarden die als veulen veel in handen zijn geweest zijn vaak makkelijker met inrijden (er zijn natuurlijk uitzonderingen) en minder bang. Ze zijn immers al van alles gewend. Als veulen weten ze niet beter dat iets “normaal” is, een puber die nog nooit een trailer heeft gezien zal daar veel meer moeite mee hebben. Natuurlijk hebben veulens nog veel rust nodig om te groeien en moet je het oefenen niet overdrijven maar af en toe op een speelse manier leren kan geen kwaad!

veulen

Angstig

Heb je een bang veulentje? Richt je dan vooral op de moeder. Het veulen krijgt dit ook allemaal mee en zal zo rustig aan “gewone” handelingen gaan wennen. Als mama het allemaal prima vind zal het vast wel in orde zijn toch? Ze zijn niet allemaal hetzelfde. Een brutaal veulen zal dingen makkelijker oppikken dan een bescheiden veulentje en dat is prima. Alles op zijn tijd, dat is het belangrijkste!