De verschillen tussen ruinen en merries

Veel paardeneigenaren hebben vaak wel een voorkeur voor een ruin of juist een merrie. Natuurlijk gaan de clichés niet altijd voor ieder paard op maar vaak merk je toch duidelijke verschillen tussen de ruinen en merries. Ruinen staan erom bekend wat makkelijker te zijn dan de dames. Je geeft een duidelijke hulp en deze wordt uitgevoerd. Bij een merrie leer je al snel dat je dit eerst even netjes moet vragen.

Merries houden vaak de stal een stuk schoner dan hun mannelijke kameraden. Dit komt natuurlijk grotendeels omdat een ruin altijd in het midden van de stal plast en merries niet. Toch lijken merries ook minder van viezigheid te houden dan de gemiddelde ruin. Uiteraard zijn ook hier uitzonderingen in.

Bij een ruin laat je het wel uit je hoofd om een deken even onbewaakt in stal te laten liggen terwijl je een zadel pakt. De kans is groot dat er niks van over is als je terugkomt. Ruinen zullen sneller iets tussen hun tanden pakken dan merries. Ze tasten alles af met hun mond en zijn ontzettend nieuwsgierig en speels. Tijdens het opzadelen zitten ze aan je jas en spullen te rommelen en proberen ze regelmatig iets uit je poetskoffer te stelen.

In de wei herken je een groep ruinen aan de wondjes en schrammen. Ze spelen en vechten met elkaar terwijl merries meer op afstand blijven. Als ze een andere merrie niet mogen is dit vaak voor het leven en blijven ze al gillend wel bij elkaar uit de buurt. Toch zal het bij merries eerder voorkomen dat ze woest tegen elkaar in staan te slaan dan bij ruinen. Die zijn toch vaak iets gemoedelijker naar elkaar in groep. Waar een groep ruinen een nieuweling hartelijk begroeten kijken merries eerst even de kat uit de boom. Een merrie houdt van orde in de wei, de rangorde is duidelijk en iedereen kent zijn plaats.

Ruinen staan vaak iets meer open voor verschillende ruiters dan merries. Merries staan erom bekend dat ze eenkennig kunnen zijn. Als je een merrie eenmaal voor je gewonnen hebt zal ze wel door het vuur gaan voor je. Een ruin is meer een allemans vriend. Uiteraard heeft het beide zijn voor- en nadelen.

Natuurlijk zijn er heel veel uitzonderingen. Zo hebben wij een merrie gehad die niet zonder graasmasker (a.k.a. muilkorf) buiten kon omdat ze anders de dekens en staarten van de andere merries helemaal kapot beet. Ook het graasmasker moest er regelmatig aan geloven en deze merrie hield ook enorm van viezigheid en modder. Op onze stal is het wel opvallend dat de enkeling die in geen enkele groep kan altijd een merrie is. Welke verschillen merk jij bij je paarden?