De beste maatjes

Paarden zijn echte groepsdieren, ze worden ongelukkig als ze de hele dag alleen zijn. Maar een hele kudde paarden onderhouden kost wel erg veel tijd en is voor de meeste mensen onbetaalbaar. Gelukkig zijn er genoeg goedkopere opties die niet zo tijdrovend zijn.

Minipaard of shetlander
Een soortgenoot is natuurlijk de allerbeste oplossing en dit mag best een kleinere versie zijn. Ze nemen weinig ruimte in en hoeven niet perse gereden te worden. Bij shetlanders moet je er wel opletten dat ze niet te zwaar worden (op gras) omdat ze dan hoefbevangen kunnen raken. Ze zijn ontzettend lief en soms ook wel kleine boefjes!

Geiten
Als een ander paard of kleine pony geen optie is kun je wellicht verder kijken naar kleine grazers zoals geiten. Kleine grazers hebben enkele dezelfde kenmerken en kunnen daarom heel goed naast elkaar leven. Geiten zijn wel meesters in ontsnappen dus zorg ervoor dat je land goed is afgesloten! Een ander nadeel is dat ze soms de neiging hebben de staart van je paard op te eten. Niet een heel charmant gezicht als je op wedstrijd moet!

Kippen
Paarden kunnen gek genoeg ook prima samenleven met kippen. Ze leven niet echt met elkaar in een kudde maar een paard kan zich wel minder alleen voelen met kleine gevleugelde vriendjes. Een bijkomend voordeel zijn natuurlijk de lekkere verse eitjes!

Einzelganger
Sommige paarden liggen echt niet lekker in een groep, maar ook deze paarden zijn liever niet alleen. Gescheiden door een hek kunnen ze prima samenleven met groepsgenoten. Zorg dat ze in ieder geval andere dieren kunnen zien. Als het echt niet anders kan probeer dan zoveel mogelijk samen te rijden met ruiters uit de buurt zodat ze toch nog wat vriendjes hebben!