Beginnen met vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur is een mooie manier om een betere band te krijgen met je paard of pony. Je staat dichtbij elkaar en leert je paard zo echt goed kennen. In principe kan iedereen beginnen met vrijheidsdressuur.
Je hebt veel geduld nodig, als zowel het paard als jijzelf nieuw is in de vrijheidsdressuur kun je in het begin nog weleens een miscommunicatie hebben. Net als bij dressuur heeft het aanleren van oefeningen tijd nodig. Daarbij is het belangrijk dat het op een leuke en speelse manier gebeurd zonder dat het paard lomp of vervelend wordt. Vrijheidsdressuur doe je immers voor de ontspanning.

Om te beginnen heb je uiteraard een paard nodig en een rustige plek waar je kunt oefenen. Het is belangrijk dat het paard zich hier fijn voelt en ontspannen is. Kleine snoepjes of bijvoorbeeld een wortel in kleine stukjes is een ideale beloning als je paard de oefening goed uitvoert. Straf niet als hij het niet meteen begrijpt maar probeer het rustig opnieuw. Lukt het vandaag niet, dan ga je morgen gewoon verder met oefenen. Het is echt belangrijk dat je de tijd neemt.

Get that summer feeling bij Divoza

Net als bij honden kun je ook bij paarden een clicker gebruiken. Als hij goed luistert en de oefening goed heeft voltooid geef je een clickje gevolgd door een beloning. Zo weet hij uiteindelijk dat de oefening goed is en hij alleen iets krijgt na de click. Sommige paarden kunnen erg zeuren of lomp worden van een beloning. Als dit bij een bepaalde oefening veel gebeurd stop dan even met oefenen en focus op andere oefeningen. Uiteraard kun je ook met je stem of een aai belonen.

Niet ieder paard is het hetzelfde en de een zal het makkelijker oppakken dan de ander. Belangrijk is dat je niet bang bent en leiderschap uitstraalt, het is de bedoeling dat het paard jou gaat volgen. De sleutelwoorden van vrijheidsdressuur zijn rust, regelmaat en heel veel geduld. Dan zou het helemaal goed moeten komen!

Jesse Drent en Eva Roemaat
Je hebt vast weleens van ze gehoord, Jesse en Eva zijn mede verantwoordelijk voor de populariteit van vrijheidsdressuur. Samen organiseren ze onder de naam Nalanta diverse shows, clinics en lessen op dit gebied. Ze reizen daarvoor door heel Nederland en hebben al op verschillende evenementen gestaan. Ze richten zich hiermee volledig op paardvriendelijk werken en kunnen je in alle takken van de sport helpen.

“Wanneer je paard graag met je mee werkt, gaat er een wereld voor je open!”

Naast vrijheidsdressuur richten Eva en Jesse zich op het bitloos rijden en natuurlijk dresseren. Natuurlijk dresseren is het stimuleren van dresuurmatig rijden in vrijheid. Je werkt hiermee aan de basis technieken die je ook bij de “gewone” dressuur tegenkomt zoals; nageeflijkheid, verzameling, inbuigen en oefeningen als schouderbinnenwaarts. Je kunt op een natuurlijke wijze zelfs passage en piaffe leren.

Jesse Drent van Nalanta

Combineren

Vrijheidsdressuur is prima te combineren met alle andere takken van de sport. Of je nou bitloos wilt rijden of daarnaast op hoog niveau dressuurwedstrijden rijdt. Het kan heel goed naast elkaar getraind worden en elkaar daarin zelfs versterken. Daarnaast is het een goede manier om een sterke band met je paard op te bouwen waardoor hij waarschijnlijk nog harder voor je wil werken.

Wat vind jij van vrijheidsdressuur, zou je het willen proberen? Volg ons op Facebook en praat mee!