Alles wat je moet weten over dekens

Het is weer herfst, we gaan van een zonnige warme dag naar een koude winderige avond. Welk dek moet mijn paard op? Het is ieder jaar weer een lastige vraag. Wanneer begin je met dekens? Je zou denken als wij zelf een winterjas aantrekken wil het paard ook wel een deken op, niets is minder waar. Wij mensen vinden 20 graden aangenaam, paarden voelen zich bij 10 graden nog prettig. Tenzij het langdurig regent, dat vinden paarden net zo onaangenaam als wij. Als ze nat zijn van het zweet of door regen daalt de temperatuur al snel en krijgen paarden het koud. Ongeschoren paarden kunnen hun vacht opzetten ter bescherming van kou of juist hitte. Geschoren paarden kunnen dit niet meer en moeten dus altijd een deken op. Als de spieren van een paard rillen dan heeft hij het heel koud.

Zodra de dagen korter worden begint ook de wintervacht te groeien. Als je vroeg begint met een dek kan dat ervoor zorgen dat de haren minder lang worden en je paard niet zo dik in zijn vacht zal komen. Als je niet wilt scheren is dit zeker een optie. Het is ook afhankelijk van het type paard en of deze de hele dag buiten staat of voornamelijk op stal. In een donkere stal groeit de vacht sneller dan in een lichte stal.

Heeft je paard nog nooit een deken op zijn rug gehad? Laat hem dan eerst even rustig wennen. Niet alle paarden accepteren het zomaar. Begin met een lichte deken, bijvoorbeeld een regendek of een van fleece. Er zijn heel veel verschillende dekens en punten waar je op moet letten. Het begin van de herfst kun je beginnen met een regendeken, ongevoerd of met fleece aan de binnenkant. Een fleece deken gebruik je voornamelijk na het rijden als je paard gezweet heeft en daardoor snel afkoelt. Een paard wat in een groep buiten staat heeft een dek nodig met veel denier, zo zitten er niet gelijk gaten in je deken als ze buitenspelen.

Een staldeken is over het algemeen niet waterdicht, dit is prima voor een uurtje in de paddock maar zeker niet geschikt voor een hele dag op het land. Je hebt daarnaast ook nog de keuze tussen allerlei verschillende sluitingen. Sommige paarden zijn erg speels en slopen graag, een klittenband sluiting zal hiervoor niet voldoende zijn. Verder is het belangrijk dat een dek goed past. De buiksingels moeten strak genoeg zitten zodat ze er niet met een been in komen tijdens het rollen, maar ook niet zo strak dat ze nauwelijks kunnen bewegen. Er moet ongeveer een hand tussen passen. Voor de veiligheid maak je de bilkoorden gekruist vast. Zo schuren de bilkoorden niet tegen de benen aan en heeft het paard voldoende bewegingsvrijheid.

Er zijn ontzettend veel merken die paardendekens verkopen. Toch heeft iedereen wel zo zijn voorkeur denk ik. Onze ervaring is dat je beter iets meer geld kunt uitgeven aan een goed dek dan aan meerdere goedkope. Deze blijken toch vaak minder sterk. Onze favoriete merken zijn Bucas (hogere prijsklasse), Amigo (midden prijsklasse) en Harry’s Horse (lagere prijsklasse, wel erg goede kwaliteit).

Hoeveel gram heeft mijn paard nodig? 

0-150 gr. lichte deken (ca. 0°C tot +15°C)
150-300 gr medium deken (ca. -10°C tot +10°C)
300-500 gr dikke deken (ca. -20°C tot + 5°C)