7x wat te doen met een hittegolf

Views:
132

Het is zomers weer deze week, heerlijk om lekker te zwemmen of te zonnen op het strand. Voor je paardenvrienden is het niet altijd zo prettig. Wij zetten wat tips voor je op een rij om het zo comfortabel mogelijk te maken voor jouw trouwe viervoeter.

1. Binnen of buiten?
Als jouw stal een goede ventilatie heeft zal het overdag binnen lekkerder zijn. Zeker als er buiten geen schaduw is. Veel paarden gaan overdag op het land en ‘s nachts naar binnen. Bij een hittegolf kun je dit beter omdraaien. Mits je stal dus voldoende ventilatie heeft, anders kun je ze beter buiten laten.

2. Water, water, water! 
Natuurlijk wist je dit wel, zorg dat er voldoende water aanwezig is. Check regelmatig of de bak nog vol is. Heb je een automatische waterbak? Check dan regelmatig of deze nog schoon is. Bacteriën vinden vies water heerlijk. Geef je paard na het rijden niet gelijk een volle emmer ijskoud water, hier kunnen ze koliek van krijgen. Laat ze liever kleine beetjes drinken, je kunt er ook appels of wat hooi bij doen zodat ze niet te snel kunnen drinken.

3. Gebruik zonnebrandcrème op witte neuzen
Huh, zonnebrand voor mijn paard?! Ja witte neuzen zijn erg gevoelig voor de zon en kunnen ook verbranden. Je kunt deze gewoon bij de drogist halen.

4. Help, mijn paard drinkt niet goed
Probeer eens of hij trek heeft in slobber (de meeste paarden vinden het heerlijk) dit geef je met water, zo krijgt hij al snel wat extra vocht binnen en het is een fijne traktatie voor je paard.

5. Hittestress
Paarden kunnen over het algemeen de hitte aardig zelf regulieren omdat ze snel zweten. Als je merkt dat je paard echt zeiknat is en zwaar ademt stop dan direct. Sowieso is zware inspanning niet aan te raden met dit weer. Als je paard niet binnen een halfuur afkoelt en buiten adem blijft na het rijden bel dan een dierenarts, mogelijk heeft je paard last van hittestress.

6. Peesbeschermers
Heeft jouw paard ze niet perse nodig of is je inspanning die dag een stuk lager dan normaal? Laat ze dan liever af of draag alleen springschoenen. Mocht je echt niet zonder kunnen zorg er dan voor dat je een setje kiest wat goede ventilatie bied. Na het rijden kun je ze lekker afspoelen met koud water en desnoods insmeren met coolinggel. Oververhitte pezen kunnen nare blessures opleveren.

7. Pas je schema aan
Op een wedstrijddag is het moeilijk maar je kunt er met het inrijden natuurlijk wel rekening mee houden. Als je gewoon thuis gaat rijden kun je het beste ‘s morgens vroeg of ‘s avonds rijden. In het bos is het heerlijk in de schaduw. Heb jij een meertje in de buurt? Helemaal ideaal, lekker zwemmen met je paard. Maar pas op dat hij niet gaat rollen in het water!