5x clichés over paardrijden

Deze heb je als ruiter minstens een keer gehoord in je leven. Wij zetten de ergste clichés over paardrijden voor je op een rijtje.

1. Paardrijden is geen sport

De ergste en meest gehoorde is toch wel de bekende “paardrijden is geen sport”. Het is wel degelijk een sport. Alleen met het paard uit de paddock vangen en het sjouwen met zadels verbrand je al calorieën en dan moet de les nog beginnen. Met paardrijden train je spieren waarvan je niet wist dat je ze had en train je uithoudingsvermogen. Niet ruiters roepen regelmatig dat paardrijden geen sport is want je zit alleen maar en het paard doet al het werk. Deze mensen moeten het echt zelf eens gaan proberen!

2. Paardenmensen zijn rijk

Ja paardrijden is duur maar niet alle mensen met paarden zijn rijk. Als je bereid bent om dingen als vakanties en een nieuwe auto op te geven heb je al snel een paard bij elkaar gespaard. Dan wil je natuurlijk ook mooie spullen en dan houd je helemaal niks meer over. Je krijgt er wel heel veel liefde en plezier voor terug dus eigenlijk valt dat ook onder rijkdom.

3. Van paardrijden krijg je O benen
Je moet wel heel veel uren op een paard zitten wil je dit voor elkaar krijgen. Iedere baby heeft O benen, op latere leeftijd groeit dat vanzelf recht. Sommige mensen hebben dit door een aandoening maar het komt zeker niet door paardrijden.

4. Paardrijden is een vrouwensport 
Welnee, kijk bijvoorbeeld eens naar de Olympische spelen. Er zijn ontzettend veel mannelijke ruiters in de sport. In iedere tak van de sport zie je zowel vrouwen als mannen in de ring verschijnen. Sowieso is ruitersport dé sport bij uitstek waarin leeftijd en geslacht zelfs op hoog niveau niet meespelen.

5. Paardrijden is zielig voor het paard

Het paard zoals je tegenwoordig op stallen en maneges ziet is niet meer het paard wat honderden jaren geleden vrij in de natuur liep. “Paarden zijn niet gemaakt om op te rijden” is veelgehoord. Misschien niet maar door de jaren zijn er nogal wat ontwikkelingen geweest. Paardrijden doen we al vele jaren, vroeger werden ze gebruikt voor vervoer en werk tegenwoordig is dat niet meer nodig en houden we paarden voornamelijk voor plezier. Deze paarden zijn niet anders gewend. Als ze het echt niet willen gooien ze hun +/- 500 kilo wel in de strijd.