10x wat te doen bij vorst

Views:
9

Vorst en sneeuw, super leuk voor de fanatieke wintersporter en schaatsfan.. iets minder leuk voor paard en ruiter! Het is bijna voorjaar, op het nippertje komt toch de winter nog even om de hoek kijken. Wij hebben 10 tips voor je op een rij gezet om het koude weer iets draaglijker te maken voor paard & ruiter!

1. Maak de paddock en bak goed glad voor de vorstperiode begint
Dit scheelt echt enorm! Op deze manier kunnen de paarden vaak toch nog gewoon buiten in de paddock en als de zon in de middag wat komt kijken kun je zelfs rijden.

2. Doe een drijvend object in de drinkbak
Zoals een bal of tennisbal. Door de beweging bevriest het water minder snel.

3. Veeg een keer niet als het glad is!
Als er nog wat hooi, stro en/of zand op de tegels blijft liggen glijden de paarden minder snel uit. Let vooral goed op met de paarden die op ijzers lopen! Strooizout is niet goed voor de hoeven en ook andere viervoetige bewoners (katten/honden) vinden het heel onprettig.

4. Voorkom winterblues
Soms is het niet onvermijdelijk om de paarden enkele dagen binnen te moeten houden. Zorg dat ze zich niet gaan vervelen! Er is voldoende paardenspeelgoed op de markt maar het is ook vrij simpel zelf te maken. Paarden vermaken zich over het algemeen prima met eten en slapen in stal maar een beetje extra vermaak is nooit weg!

5. Wassen zonder water
Het is koud, de kraan is misschien zelfs afgesloten. Hoe maak je je paard dan klaar voor de wedstrijd? NAF heeft nu NAF Warming Wash, hiermee kun je je paard brandschoon krijgen zonder water. Ideaal voor de winter!

6. Bijvoeren in de winter

Vooral paarden die in de winter op het land blijven staan kunnen wel wat hulp gebruiken. Door de kou verbruiken ze meer energie. Ruwvoer is brandstof voor paarden, het zorgt ervoor dat de darmen op gang blijven en hierdoor blijven de paarden warm. Ook stalpaarden moeten de hele dag ruwvoer kunnen eten!

7. Ontwormen na de eerste nachtvorst
De meeste paarden staan gedurende de herfst-winterperiode op stal en paddock. De meeste wormbesmettingen krijgen paarden door te grazen wat in de winterstalling niet meer mogelijk is. Nieuwe infecties met horzels zijn na de nachtvorst niet meer mogelijk. Deze kou overleven de horzels niet en gaan dood. Daarom is het verstandig na eerste nachtvorst te ontwormen!

8. Wanneer heeft een paard het koud?
Dit verschilt ook per paard, een IJslander zal het waarschijnlijk minder snel koud hebben dan een Arabisch volbloed. De echte koukleum kun je (vooral ‘s nachts) het beste op stal laten en buiten goed inpakken, eventueel met hals. Het is voor een paard makkelijker om warm te worden dan om af te koelen, pak ze dus ook niet overdreven dik in. Ze hebben niet dezelfde gevoelstemperatuur als mensen.

9. Help de oudjes een handje!

Jonge vitale paarden kunnen best tegen een strenge winter. De oudere paarden hebben het hier veel zwaarder mee. Bij twijfel kun je het beste even de je dierenarts raadplegen voor een voeradvies op maat, een ouder paard is nou eenmaal moeilijker op gewicht te houden en zeker met vrieskou kan hij wel wat extra gebruiken!

10. Beweging
Ook als je paard niet van stal komt hebben ze beweging nodig. Als de paddocks en rijbaan bevroren zijn kun je ervoor kiezen het paard aan de hand wat beweging te geven.