10x gekke feiten over paarden

Er zijn ontzettend veel vreemde feiten en fabels over paarden en paardrijden over de hele wereld. Helaas worden er ook veel fabels als feit aangenomen, geloof daarom niet alles wat je leest op internet of wat die ene stalgenoot je wijsmaakt. Wat betreft gezondheid van je paard raden we je aan om altijd te overleggen met een veearts of andere specialist. Voor nu hebben we wat gekke feiten voor je op een rij gezet!

 1. De allerduurste renpaarden van de wereld presteerde maar matig
Geld moet rollen, moeten ze gedacht hebben. Renpaard Shareef Dancer heeft slechts 250.000 dollar aan prijzengeld opgebracht. Oke, dit lijkt een enorm bedrag maar het is maar een schijntje bij de 40 miljoen die de hengst gekost heeft. Dit is niet de enige in de top 10 van meest dure paarden ter wereld. The Green Monkey won slechts 10.000 euro aan prijzengeld. Het paard zelf heeft 16 miljoen gekost, we kunnen dus wel spreken van een miskoop.

2. Verbod op rijden ‘lelijk’ paard
In Amerika hebben ze nogal wat vreemde wetten en sommige zijn enorm verouderd. Deze staat ook al enige jaren in de wetboeken maar was zelfs vroeger al redelijk belachelijk. In het plaatsje Wilbur in Washington is het verboden om op een lelijk paard te rijden, als je dit toch doet dan kun je een boete verwachten van 265 dollar. Maar wie bepaalt nu of het paard lelijk is of niet?!

3. Guiness book of record
Er staan een heleboel gekke en vaak nutteloze records in het Guiness book of records. Een van de records is de langste paardenstaart ooit. Deze werd gemeten bij een merrie JJS Summer Breeze uit Kansas. Haar staart was op het meetmoment in 2007 wel 381 cm lang. Of een paard daar nou echt blij van wordt? Een ander paardenrecord in het boek gaat naar Big Jake. Zijn naam zegt het eigenlijk al, met zijn 2,10 is hij het grootste paard ter wereld.

4. Grootste span werd gereden met 30 paarden
Ook IJsbrand Chardon deed een poging om in het befaamde world record book te komen. Zo reed hij in 1993 enkele meters met een 30 span. Het inspannend duurde ruim 6 uur, ieder paard had een eigen begeleider en daarnaast nog 10 extra grooms. Je moet wel hele brave paarden hebben wil dit slagen! Maar het is hem gelukt, in het span liepen enkele bekende WK tweespan paarden.

Bron: MenSport

5. Paarden hebben de grootste ogen van alle zoogdieren
En wij vinden ze prachtig!

6. Mee naar het café

Weer zo’n vreemde wet uit Amerika. In Oregon mag je een paard meenemen naar het café. Zolang de baas maar de rekening op zich neemt! Zie jij jezelf al zitten aan de bar met je viervoeter?

7. Paarden zijn kleurenblind
Eigenlijk kan deze niet helemaal door als feit. Het is nooit precies bewezen welke kleuren paarden kunnen zijn. Feitelijk is dat ook niet zo belangrijk natuurlijk, sommige paarden hebben een hekel aan witte hindernissen, een ander vindt paarse bloemen weer eng. Feit is dat paarden kleuren anders zien dan wij, ook hebben zij een heel ander gezichtsveld wat ook logisch is aangezien het hoofd heel anders gebouwd is dan dat van ons. Iets waar je eigenlijk niet over nadenkt als je op de rug van het paard zit.

 8. In andere landen kennen ze de maat E-pony niet
Bij ons mag je met een E-pony nog gewoon wedstrijden bij de pony’s rijden, internationaal ligt dit anders. In andere landen zien ze dit formaat als een paard, zelfs onze buurlanden België en Duitsland kennen de E-pony niet. Goed om te weten als je bij de pony’s een internationale carrière wil rijden!

9. Paardenhoeven zijn praktisch hetzelfde materiaal als onze nagels en haar.
Je zou het niet zeggen als de hoeven goed bekijkt maar hoeven zijn van dezelfde proteïne gemaakt als mensenhaar en nagels. Paarden voelen vrijwel niks bij de hoefsmid, net als dat wij niks voelen als we onze nagels knippen.

10. Het eerste gekloonde paard was een Haflinger
In 2003 werd er voor het eerst een paard gekloond, een Italiaanse Haflinger. Wat misschien nog wel meer bijzonder is dat de moeder zowel de draagmoeder als de kloonmoeder is. Snap je het nog? De moeder is dus feitelijk de oudere tweelingzus van haar eigen veulen.