10 duurste paarden ter wereld

Fusaichi Pegasus: 70 miljoen dollar

De volbloedhengst die in 2000 de Kentucky derby won. Het is een enorm bedrag maar dit paard heeft een deel daarvan zelf terugverdiend. Hij is negen keer uitgebracht op de renbaan, waarvan hij zes keer heeft gewonnen en twee keer de tweede plaats behaald. Daarmee heeft hij bijna 2 miljoen dollar aan prijzengeld gewonnen. Na zijn sportcarriere werd hij ingezet als dekhengst, voor het duurste paard ter wereld betaal je uiteraard ook het hoogste dekgeld. Zijn sperma leverde destijds zo’n 100.000 euro per jaar op. Zijn nakomelingen doen het helaas niet zo goed als vaders zelf waardoor het dekgeld al aardig in waarde is gedaald.

Shareef dancer: 40 miljoen dollar

Shareef dancer was een renpaard wat “slechts” 250.000 dollar aan prijzengeld heeft gewonnen. De hengst is in 1983 gekocht door de Emir van Dubai voor ruim 40 miljoen dollar. Niet perse voor zijn renbaan resultaten maar om door te fokken met de vaderlijn Northern Dancer. Als dekhengst boekte hij groot succes, zijn nakomelingen wonnen samen meer dan 2 miljoen dollar aan prijzengeld.

Totilas: 21 miljoen dollar

Het duurste dressuurpaard ooit, onze enige echte Totilas. Zijn verkoopprijs wordt geschat op ruim 21 miljoen dollar. Edward Gal behaalde topscores met de zwarte Gribaldi zoon. In 2009 behaalde hij tijdens een legendarische Grand Prix kur 90%, een record in de dressuurwereld. Het jaar daarna werd Totilas voor een mega bedrag verkocht aan Paul Schockemohle. Daarna werd er nog maar weinig van Totilas vernomen. In het begin bedroeg zijn dekgeld zo’n 8.000 euro, inmiddels is dit bedrag ook aardig in waarde gedaald. De kans is groot dat we Totilas nooit meer in de dressuurring terugzien. Doodzonde, helaas draait paarden topsport ook om geld. Wij hadden graag gezien hoever Edward met Totilas had kunnen komen.

The Green Monkey: 16 miljoen dollar

Nogmaals een renpaard in deze top 10. Deze volbloedhengst heeft slechts een record op zijn naam staan, namelijk die van duurste veilingpaard ooit. Er is destijds 16 miljoen voor betaald. Helaas bleek The Green Monkey een grote miskoop. Hij won slechts 10.000 dollar, een schijntje natuurlijk naast zijn aankoopprijs. Later werd hij ingezet als dekhengst maar ook daar presteerde hij ondermaats.

Palloubet d’Halong: 15 miljoen

Het eerste en enige springpaard in deze lijst en daarmee dus het duurste springpaard ter wereld. Deze vos ruin heeft goed gepresteerd in de top met diverse ruiters. Of de zoon van Baloubet du Rouet zijn hoge prijs waard is geweest is niet bekend.

Seattle dancer: 13 miljoen

Een wonderlijk feit van deze aankoop is dat het paard slechts 1 jaar oud was ten tijde van de koop. Zijn eigenaar kocht hem op de veiling en bood dit bizar hoge bedrag op de mooie afstamming van de jonge hengst (zijn vader is triple crown winnaar Nijinksi). Hij heeft het als renpaard redelijk gedaan maar bracht vooral geld in het laatje als dekhengst. Hij heeft zo’n 180.000 dollar verdiend.

Meydan City: 11 miljoen

Weer een renpaard wat niet voldeed aan de hoge verwachtingen. In 2006 werd hij aangekocht door de Emir van Dubai. Het paard heeft geen race gewonnen en bracht nog geen 2000 euro op. Een miskoop? Ja zo zou je het kunnen noemen.

Snaafi dancer: 10 miljoen

Als je dacht dat Meydan een miskoop was dan heb je nog niet van Snaafi dancer gehoord. Deze dancer is niet eens uitgebracht op de renbaan, hij bleek veel te langzaam in de trainingen. Omdat deze carrière aan hem voorbij ging wilde de eigenaren hem inzetten als dekhengst. Helaas bleek Snaafi dancer naast een waardeloos renpaard ook nog onvruchtbaar en is hij officieel de grootste miskoop ooit!

Jalil & Plavius: beide 9 miljoen

De afsluiters van deze lijst zijn ook beide renpaarden. Jalil is twee jaar als renpaard uitgebracht en won daarbij ruim 3 ton. Plavius deed het iets minder goed en rende slechts 42.000 bij elkaar.